Dietetikai tanácsadás online

Őszi receptek az immunrendszer támogatásáért

Az őszi hónapok beköszöntével nemcsak a természet öltözik meleg színekbe, hanem az étkezési szokásainkat is érdemes az új évszakra hangolni. Az immunrendszerünk támogatása ilyenkor kiemelten fontos, hiszen az őszi időszakban egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések. Hogy összekössük a kellemeset a hasznossal, három ínycsiklandó szezonális fogást hoztam, amelyek immuntámogató hatásúak is egyben.

1. Sütőtök krémleves gyömbérrel és fokhagymával

A sütőtök az őszi szezon egyik legnépszerűbb alapanyaga. Tele van A-vitaminnal, ami támogatja az immunrendszert és segít a fertőzések leküzdésében. A gyömbér és a fokhagyma gyulladáscsökkentő hatású, valamint segít erősíteni a szervezet természetes védekezőképességét.

Hozzávalók:

  • 1 közepes méretű sütőtök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kis darab friss gyömbér (kb. 2 cm)
  • 500 ml zöldségleves alaplé
  • 200 ml kókusztej vagy tejszín
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A sütőtököt félbevágjuk, és a sütőben puhára sütjük.
  2. A vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon üvegesre pároljuk.
  3. Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a megsült sütőtököt, majd felöntjük az alaplével.
  4. Felforraljuk, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
  5. Hozzáadjuk a kókusztejet vagy tejszínt, és pár percig főzzük.
  6. Sóval, borssal ízesítjük, és melegen tálaljuk.
2. Sütőben sült céklás quinoasaláta

A cékla magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmával erősíti az immunrendszert, a quinoa pedig kitűnő fehérjeforrás, ami fontos a sejtek regenerálódásában és az immunrendszer támogatásában.

Hozzávalók:

  • 2 közepes méretű cékla
  • 150 g quinoa
  • 1 marék rukola
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál tökmag
  • Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

  1. A céklát megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és 180 fokon 45-60 percig sütjük, amíg megpuhul.
  2. A quinoát az utasítás szerint megfőzzük, majd hűlni hagyjuk.
  3. A megsült céklát meghámozzuk és felkockázzuk.
  4. A quinoát összekeverjük a rukolával, a céklakockákkal és a tökmaggal.
  5. Az olívaolaj és balzsamecet keverékével meglocsoljuk, sóval és borssal ízesítjük.
  6. Frissen, akár langyosan is tálalhatjuk.
3. Almás-zabpelyhes sütemény

Az alma tele van rostokkal, vitaminokkal (különösen C-vitaminnal), és antioxidánsokkal, amelyek segítenek erősíteni az immunrendszert. A zabpehely támogatja az emésztést és az egészséges bélflóra fenntartását, ami szintén elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Hozzávalók:

  • 2 nagy alma, reszelve
  • 200 g zabpehely
  • 50 g darált dió
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 2 tojás
  • 100 ml növényi tej (pl. mandula vagy zabtej)

Elkészítés:

  1. A reszelt almát összekeverjük a zabpehellyel, dióval, mézzel, fahéjjal és sütőporral.
  2. Hozzáadjuk a tojásokat és a növényi tejet, majd alaposan összedolgozzuk.
  3. A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
  4. Hagyjuk hűlni, majd szeleteljük és fogyasszuk.
 

Ezek az őszi receptek nemcsak finomak és táplálóak, hanem hozzájárulnak az immunrendszer támogatásához is, így segíthetnek megelőzni a szezonális betegségeket. Az ételek természetes alapanyagai a egészséges táplálkozás részét képezik, amelyek elősegítik a szervezet védekezőképességének fenntartását.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Bizonytalan vagy?

Kérj ingyenes konzultációt!

Ahol 15 percben átbeszéljük, melyik csomag számodra az ideális vagy ha speciális eseted van egyéni csomagot is tudok neked ajánlani!

Kosár Bezár