Az őszi hónapok beköszöntével nemcsak a természet öltözik meleg színekbe, hanem az étkezési szokásainkat is érdemes az új évszakra hangolni. Az immunrendszerünk támogatása ilyenkor kiemelten fontos, hiszen az őszi időszakban egyre gyakoribbak a felső légúti megbetegedések. Hogy összekössük a kellemeset a hasznossal, három ínycsiklandó szezonális fogást hoztam, amelyek immuntámogató hatásúak is egyben.
1. Sütőtök krémleves gyömbérrel és fokhagymával
A sütőtök az őszi szezon egyik legnépszerűbb alapanyaga. Tele van A-vitaminnal, ami támogatja az immunrendszert és segít a fertőzések leküzdésében. A gyömbér és a fokhagyma gyulladáscsökkentő hatású, valamint segít erősíteni a szervezet természetes védekezőképességét.
Hozzávalók:
- 1 közepes méretű sütőtök
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kis darab friss gyömbér (kb. 2 cm)
- 500 ml zöldségleves alaplé
- 200 ml kókusztej vagy tejszín
- 1 evőkanál olívaolaj
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A sütőtököt félbevágjuk, és a sütőben puhára sütjük.
- A vöröshagymát és fokhagymát felaprítjuk, majd az olívaolajon üvegesre pároljuk.
- Hozzáadjuk a reszelt gyömbért és a megsült sütőtököt, majd felöntjük az alaplével.
- Felforraljuk, majd botmixerrel simára turmixoljuk.
- Hozzáadjuk a kókusztejet vagy tejszínt, és pár percig főzzük.
- Sóval, borssal ízesítjük, és melegen tálaljuk.
2. Sütőben sült céklás quinoasaláta
A cékla magas antioxidáns- és C-vitamin-tartalmával erősíti az immunrendszert, a quinoa pedig kitűnő fehérjeforrás, ami fontos a sejtek regenerálódásában és az immunrendszer támogatásában.
Hozzávalók:
- 2 közepes méretű cékla
- 150 g quinoa
- 1 marék rukola
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 evőkanál tökmag
- Só, bors ízlés szerint
Elkészítés:
- A céklát megmossuk, alufóliába csomagoljuk, és 180 fokon 45-60 percig sütjük, amíg megpuhul.
- A quinoát az utasítás szerint megfőzzük, majd hűlni hagyjuk.
- A megsült céklát meghámozzuk és felkockázzuk.
- A quinoát összekeverjük a rukolával, a céklakockákkal és a tökmaggal.
- Az olívaolaj és balzsamecet keverékével meglocsoljuk, sóval és borssal ízesítjük.
- Frissen, akár langyosan is tálalhatjuk.
3. Almás-zabpelyhes sütemény
Az alma tele van rostokkal, vitaminokkal (különösen C-vitaminnal), és antioxidánsokkal, amelyek segítenek erősíteni az immunrendszert. A zabpehely támogatja az emésztést és az egészséges bélflóra fenntartását, ami szintén elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez.
Hozzávalók:
- 2 nagy alma, reszelve
- 200 g zabpehely
- 50 g darált dió
- 2 evőkanál méz vagy juharszirup
- 1 teáskanál fahéj
- 1 teáskanál sütőpor
- 2 tojás
- 100 ml növényi tej (pl. mandula vagy zabtej)
Elkészítés:
- A reszelt almát összekeverjük a zabpehellyel, dióval, mézzel, fahéjjal és sütőporral.
- Hozzáadjuk a tojásokat és a növényi tejet, majd alaposan összedolgozzuk.
- A masszát egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.
- Hagyjuk hűlni, majd szeleteljük és fogyasszuk.
Ezek az őszi receptek nemcsak finomak és táplálóak, hanem hozzájárulnak az immunrendszer támogatásához is, így segíthetnek megelőzni a szezonális betegségeket. Az ételek természetes alapanyagai a egészséges táplálkozás részét képezik, amelyek elősegítik a szervezet védekezőképességének fenntartását.
